Logowanie
Nawigacja
Aktualnie online
Ostatnio Widziani
| ||
| ||
| ||
| ||
|
Statystyki
Zdjęć w galerii: 1759
Artykułów: 379
Newsów: 253
Komentarzy: 1437
Postów na forum: 899
Użytkowników: 616
Artykułów: 379
Newsów: 253
Komentarzy: 1437
Postów na forum: 899
Użytkowników: 616
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.
05-03-2020 05:38
Album: Dokumenty. Ciekawe skany "podkamienieckich" dok. W. Bieżana: tutaj.
11-05-2013 15:04
Dzięki dostępowi do ksiąg udało się rozpoznać nagrobek Małgorzaty Piątkowskiej oraz Jana i Anny Pleszczuk, Wandy Szymborskiej i Antoniny Szmigielskiej.
20-08-2012 13:21
Indeksy uzupełnione zostały o śluby osób o nazwiskach na literę "T" z lat 1785-1942
09-08-2012 16:26
Uzupełniłem o kolejną notkę z gazety artykuł
"O Podkamieniu w prasie"
29-07-2012 12:58
Poprawiłem plan cmentarza - szkoda, że nikt nie zwrócił mi uwagi na błędy na tej stronie.
14-06-2012 14:16
Dzień dobry. Mam naimię Serhij. Jestem z Ukrainy. Na tej stronie internetowej w Liście zamordowanych w Podkamieniu w klasztorze osób znalazłem informację o bracie mojego pra-pradziadka Andrzeja Juzwy.
18-03-2012 20:59
Wizualnie poprawiłem plan Podkamienia: http://www.podkam.
..?page_id=9
..?page_id=9
24-02-2012 18:50
Przybyło kilka wierszy w dziale "Wiersze i proza".
01-03-2010 18:37
Wzorem strony http://www.olejow.
pl będę zamieszczał genealogie rodów z Podkamienia, (dostęp dla grupy "Genealogia". Aby przynależeć należy wyrazić taka chęć
pl będę zamieszczał genealogie rodów z Podkamienia, (dostęp dla grupy "Genealogia". Aby przynależeć należy wyrazić taka chęć
01-02-2010 23:22
Poprawiłem trochę listę pomordowanych - ułożona została wg miejsca mordu.
Ankieta
Pamiętaj - Ty też możesz pomóc!!
Wypełnij i wyślij ankietę dot. pomordowanych.
ANKIETA
Stowarzyszenie
A czy Ty zapisałeś/-aś się już do Stowarzyszenia Kresowego Podkamień?
DEKLARACJA
Ankieta
Chciałbym/Chciałabym w najbliższym czasie odwiedzić Podkamień i okolice
TAK
94% [17 głosów]
NIE
6% [1 głos]
Ogółem głosów: 18
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 05/07/2021 13:23
Archiwum ankiet
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 05/07/2021 13:23
Archiwum ankiet
Identyfikacja
Genealogia
Księgi metrykalne
I Kataster
II Kataster
Ostatnie komentarze
Newsy
Pochowana został...
(*) R. I. P.
Pani Bronisława ...
Poprawiłem błę...
Poprawna nazwa to...
Artykuły
Czyli w 2027 roku...
Po ponad 10 latac...
Faktycznie - popr...
07.06.1921 Telega...
07.06.1921 Telega...
Galeria
Wspomniane materi...
Dzień dobry. Dz...
Dzień dobry. To...
Syn Władysława ...
Siódmy od prawej...
Galeria2
Dziękuję. Zdję...
Dziękuję. Zdję...
To jest zdjęcie ...
To jest zdjęcie ...
To jest Stanisła...
Dodatkowe strony
[url]https://yout...
Teresa Liptak z d...
TRZEBA KRZYCZEC,N...
Nacjonalistyczne ...
President Coolidg...
Pochowana został...
(*) R. I. P.
Pani Bronisława ...
Poprawiłem błę...
Poprawna nazwa to...
Artykuły
Czyli w 2027 roku...
Po ponad 10 latac...
Faktycznie - popr...
07.06.1921 Telega...
07.06.1921 Telega...
Galeria
Wspomniane materi...
Dzień dobry. Dz...
Dzień dobry. To...
Syn Władysława ...
Siódmy od prawej...
Galeria2
Dziękuję. Zdję...
Dziękuję. Zdję...
To jest zdjęcie ...
To jest zdjęcie ...
To jest Stanisła...
Dodatkowe strony
[url]https://yout...
Teresa Liptak z d...
TRZEBA KRZYCZEC,N...
Nacjonalistyczne ...
President Coolidg...
Top komentatorzy
krystian | 404 |
harry | 321 |
swietojanski | 125 |
Ostatnie zdjęcia
Genowefa Pawluk (z. ...
Genowefa Pawluk (z d...
Jan Pawluk z żoną
Michał Świętojań...
Górnicka (z d. Świ...
Władysław Święto...
Iłowski Ryszard
Baczewicz Stanisław
Newsletter
Warto tam zajrzeć
Zobacz temat
Osadnicy austriaccy w Podkamieniu
|
|
krystian |
Dodany dnia 28-10-2009 18:26
|
Główny administrator Postów: 258 Data rejestracji: 29/04/2006 12:21 |
Czy ktoś natknął się na jakąkolwiek pozycję książkową bądź informację nt. osadników austriackich w Podkamieniu? Z pewnością rozpoczęli osiedlanie się w tych rejonach po I rozbiorze Polski (1772), była to odgórnie zorganizowana przez samego cesarza Józefa II Habsburga akcja. Chciałbym jednak poznać szczegóły, czyli kiedy dokładnie przybywali i przede wszystkim skąd? W czasie przeglądania materiałów natknąlem się na następujące nazwiska, które wyglądają mi na nazwiska kolonistów: - Willfarth (na 100% osadnicy austriaccy, przybyli moim zdaniem w I połowie XIX w., najwcześniejsze narodziny, jakie odnalazłem w księdze metrykalnej to Andrzej Wilfart - ur. 7.10.1844 r.); - Prokosch; - Ubl; - Dittrich; - Bauer; - Lautkamer; - Riess; - Simon; - Schwarz; - Ubl; - Werner; - Pittner; - Dienstbier. Z pewnością opuściłem kilka nazwisk takich kolonistów, pierwotnie większość z nich osiedliła się w osadzie położonej pomiędzy Podkamieniem a Litowiskami czyli Maleniskach (Maliniskach). Czy ktoś potrafi dodać coś więcej? Edytowane przez krystian dnia 08-11-2009 10:06 |
|
|
tadeuszmizera |
Dodany dnia 30-10-2009 23:27
|
Nowicjusz Postów: 6 Data rejestracji: 12/10/2008 18:23 |
Tadeusz do Krystiana. Jak podałem Harremu - wg relacji mojego dziadka Józefa Prokoscha - mój pradziadek Józef Prokosch jako kilkuletni chłopiec przybył z rodzicami około połowy IXX wieku do Podkamienia [sciślej do Malenisk] z terenu Moraw być może z Czech. Ożenił się z Teresą z d. Schurer. Zamieszkali w Podkamieniu. Mieli potomstwo: Jan-miał aptekę w Kopyczyńcach, Józef-mój dziadek-mieszkał przy Brodzkim Gościńcu[dom wybudowany przez pradziadka istnie je], Wawrzyniec [Lorenc], Ludwika-wyszła za Jana Szmilichowskiego-piwowara w browarze w Ponikwie, Anna-wyszła za Jakuba Wacinowskiego, Kaatarzyna za Jozefa Czerskiego i Maria za Konstantego Sterchaluka. Co dotyczy nazwiska PITTNER, to prawdopodobnie też rodzina kolonistów ale pochodząca z okolic Gratzu.Potomek ich Piotr Pittner zmarł w Podkamieniu w 1943 roku. Z Matyldą z domu Wekle miał synów: Franciszka, Władysława, Stanisława[dominikanin], Kazimierza oraz córki: Joannę Wilk i Stefanię Miklaszewską. PS.Poszukiwałem w kilkunastu miejscowościach Rep.Czech nazwisk Prokosch, Simon, Reiss[Ris],Werner i Wilfert ale bez powodzenia. Koniec. Pozdrawiam Tadeusz |
|
|
krystian |
Dodany dnia 31-10-2009 07:32
|
Może faktycznie nie pochodzą oni (koloniści) z jednego regionu, tym niemniej każda informacja może być pomocna. Co do Prokoschów to nazwisko to występowało też w dwóch miejscach (tyle przynajmniej udało mnie się odnaleźć na tę chwilę). - Cheb (rejon Karlovych Var) - urodził się tam Edward Prokosch (1876-1938), profesor języka niemieckiego na uniwersytecie w Yale (wyemigrował do USA), jego syn (urodzony już w Stanach) to Frederic Prokosch - pisarz, poeta, krytyk literacki (1906-1989). - Drahotin (Trohatin - niem) - pochodzi stamtąd bardzo duża linia Prokoschów w USA (wyemigrowali do USA w II poł. XIX w i osiedlili się w New Ulm, Minnesota). Być może nazwisko to jednak było na tyle popularne w owym czasie na terenie Czech (Austro-Węgier) i nie mają owe linie żadnych związków z Prokoschami z Podkamienia. Chciałbym dotrzeć do nazwy regiony skąd pochodzi rodzina Wilfart (Willfahrt) stąd też staram sie drążyć temat kolonstów w Podkmieniu. PS. W czasie studiowania dziejów swojej rodziny dotarłem do osoby Małgorzaty Kiefman, córki Jerzego Kiefmana i Anny Prokosch. Pozdrawiam |
|
|
krystian |
Dodany dnia 01-11-2009 16:37
|
Zamieszczam plan Malenisk z 1939 roku, jak widać nadal mieszkali w nich potomkowie kolonistów, aczkolwiek pojawiają się i nazwiska polskie oraz ukraińskie. W celu powiększenia kliknij miniaturę. Plan pobrałem ze strony http://www.galizi...dants.org/ Edytowane przez krystian dnia 01-11-2009 17:49 |
|
|
wojtek orlowski |
Dodany dnia 02-11-2009 09:28
|
Doświadczony użytkownik Postów: 54 Data rejestracji: 20/03/2009 17:48 |
Witam Podobno moja prababcia od strony dziadka Bronisława Orłowskiego nazywała sie Paulina Lintermajer - i w Hucie Pieniackiej były nazwiska niemieckopodobne. Hipoteza numer 1 to mogli to byc pracownicy sprowadzani do pobliskiej huty szkła? i jakoś się zblizyli do tubylczej ludności. W Encyklopedii Królestwa Polskiego widziałem takie opisy czym ten region się zajmował, ilu było katolików, prawosławnych i izraelitów. Dlatego Austriacy mogli tam byc i byli z pewnością. Proszę o informację czy macie takie mapy z Huty Pieniackiej? Jeśli tak to proszę o umieszczenie na stronie/ |
|
|
krystian |
Dodany dnia 02-11-2009 15:47
|
Map takowych nie posiadam, nie wiem czy chodzi o plany Huty Pieniackiej (kto, gdzie mieszkał), czy też plan Huty wraz z okolicą. Ten drugi, przy umiejętnym szukaniu jest do odnalezienia w internecie, pierwszego natomiast nie widziałem nigdy. Sam zresztą bardzo chciałbym zobaczyć taki plan Podkamienia z naniesionymi domam i ich mieszkańcami, ale tak z przełomu XIX/XX w. |
|
|
krystian |
Dodany dnia 03-11-2009 17:09
|
Jeszcze trochę o Wilfartach i Prokoszach... Fot. 1 Rodzice Michaela Wilfarta czyli Jan Wilfart syn Jerzego i Katarzyny Lautkamer oraz Małgorzata Kiefman córka Jerzego i Anny Prokosz. Fot. 2 A oto wymienieni wyżej Jerzy i Katarzyna Wilfart, tutaj wpisani jako koloniści. Michał urodził się w 1893 roku, jego ojciec (Jan) natomiast w 1854 (obaj w Podkamieniu) zaś Jerzy (ojciec Jana i dziadek Michała) najprawdopodobniej urodził się w 1807 roku. Cały problem zaś polega na tym, że w księgach nie znalazłem miejsca jego urodzenia. Cała nadzieja w mikrofilmach od Mormonów, być może tam się cała tajemnica wyjaśni. Edytowane przez krystian dnia 03-11-2009 17:12 |
|
|
wojtek orlowski |
Dodany dnia 05-11-2009 18:05
|
Doświadczony użytkownik Postów: 54 Data rejestracji: 20/03/2009 17:48 |
Moim zdaniem takie plany i zdjęcia muszą być, ponieważ niemieccy i austraiccy osadnicy dbali o takie drobiazgi. Rosjanie też muszą mieć archiwa, która ukazałyby prawdziwy obraz tych okolic O Maleniskach czytałem gdzieś w książce, że zostąły zasiedlone przez Slowaków, kórzy przyjechali psimi zaprzęgami- musieli być Polacy i Rusini w nieżłym "szoku" skoro taki szczegół gdzieś ktoś zapamiętał i spisał. Wiem, ze był to fragment w ksiażce o Czerniawskim, Podkamieniu- nie pamiętam w tej chwili tytułu tej publikacji |
|
|
krystian |
Dodany dnia 07-11-2009 12:08
|
Oto co jest podane w Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. T. 6: Maleniska al. Maliniska, przys. Litowiska (ob.), pow. brodzki, śród Woroniaków, 386 m.npm. Zajmuje płd.-wsch. część tej wsi. Roku 1880 było 177 mk. w gm., 9 na obsz. dwor. (139 rz.-kat.). Par. rzym.-kat. Podkamień (o 4 kil. na wsch.). Na płn. lezą lasy Pańkowczyna. Niestety nie są podane narodowości mieszkańców... |
|
|
HENRYK |
Dodany dnia 07-11-2009 21:57
|
Nowicjusz Postów: 8 Data rejestracji: 07/06/2008 18:31 |
Witam.! Panie Krystianie. Nastepne nazwisko ktore moze pan wciagnac na liste osadnikow z Austri to Wincent Dienstbier. Wincent ma rodzine w Austri z ktora nie utrzymuje nikt kontaktu do dzisiaj ,obecny Minister w polityce Austri nazywa sie tez tak,z tego co mi wiadomo to bylo dwoch braci ,jeden zostal w Austri a drugi osadzil sie w Galicji. Pozdrawiam Henryk |
|
|
krystian |
Dodany dnia 08-11-2009 10:05
|
Co do tych "psich zaprzęgów"... Maleniska były niewielka wsią położoną niecałe cztery kilometry na południowy-zachód od Podkamienia. Rodowód tej wsi sięga czasów pierwszego rozbioru Polski. Wówczas te ziemie należały do jednej z bocznych linii słynnego rodu Dzieduszyckich. Dzieduszyccy swój główny pałac zbudowali w Pieniakach, natomiast wiele mniejszych dworów i dworków porozrzucali po różnych innych miejscowościach. Dziedzic miał bardzo dużo ziemi, ale jego dochody były niewspółmierne do ilości i jakości gleby. Powodem była zacofana gospodarka. Jego chłopi uprawiali ziemię niesolidnie i nie mieli wzorców do naśladowania. Gdy po pierwszym rozbiorze Austria rozciągnęła swą cesarską koronę również na ziemie Dzieduszyckich, magnat znalazł okazję do zapoznania się z osiągnięciami austriackiego rolnictwa. A były one bez porównania większe niż w Polsce. Postanowił zatem przenieść austriackie metody gospodarowania na swój własny grunt. W tym celu sprowadził z Austrii doskonałych rolników i wyznaczył im do zagospodarowania pewien obszar ziemi. Było ich sześciu: Gross, Han, Kastel, Ditrich, Holdenmeier, Schurer. [...] Właśnie ta szóstka pionierów zapoczątkowała powstanie Malenisk. Dzieduszycki wydzielił im po kawałku ziemi uprawnej i po niewielki obszarze lasu. [...] Z czasem do wymienionych pionierów dołączyli inni osadnicy. Ci pierwsi przyjechali z okolic Lienzu, drudzy natomiast z okolic Ołomuńca. Byli Czechami. W tej grupie znaleźli się ludzie o takich nazwiskach jak: Szerlowsy, Kunda, Simon, Psutka i kilka innych. Czesi przyjechali na te ziemie zimą psimi zaprzęgami. Ten szczegół mieszkańcy Malenisk przekazywali sobie z pokolenia na pokolenia. Edward Gross, Tragedia Podola, Głogów 2007. Niestety w żaden sposób nie przybliża mnie to do rozwiązania zagadki mojej rodziny, gdyż nazwisko Wilfart tam nie pada... Edytowane przez krystian dnia 08-11-2009 10:10 |
|
|
harry |
Dodany dnia 08-11-2009 13:02
|
Administrator Postów: 147 Data rejestracji: 01/05/2006 19:49 |
Nazwisko Dienstbier nosiła babcia użytkowniczki "ilka08". |
|
|
kacha |
Dodany dnia 09-11-2009 22:22
|
Nowicjusz Postów: 4 Data rejestracji: 07/04/2008 21:40 |
Nawiązując do poprzednich informacji dorzucam i to, że Edward Gross w książce,,Kresowe dzieje podolskich wsi. Wołochy, Ponikwa i Hucisko Brodzkie (1938-1944). Wrocław, atla 2, 2004 pisze m.in. [...] Zbudował ja własnymi rękami mój pradziadek, który był cieślą i stolarzem. Przyjechał tu z Linzu wraz z innymi kolonistami. To oni dali początek tej wsi. W tej chałupie mieszka teraz mamci siostra Józefa Iłowska. Ale jej rodowe nazwisko brzmiało Gross, jak mego pradziadka.[...], natomiast Maleniski leżą na ziemi Dzieduszyckich z Pieniak, a jeszcze wcześniej do poprzednich właścicieli tych dóbr Miączyńskich. To ich właściciel sprowadził tu pierwszych kolonistów z Austrii.[...] Po Austriakach przyjechało tu kilka rodzin Czechów z Ołomuńca[...] s.111. Powtórzone informacje z ,,Tragedii Podola'', ale może zgłębienie dziejów Miączyńskich dałoby więcej rzeczowych informacji. |
|
|
swietojanski |
Dodany dnia 11-05-2010 09:41
|
Początkujący użytkownik Postów: 25 Data rejestracji: 06/05/2006 13:19 |
Dzień dobry. Jestem w kontakcie z Paulem Grossem z Kanady również wywodzącym się z Malenisk. Niedawno poprosił mnie o kontakt z panią z domu Gross, zamieszkałą w Polsce. Przesłał z wyraźnym zastrzeżeniem, że to tylko dla niej, angielskojęzyczną monografię rodu Grossów. Czy chciałby Pan, żeby poprosił go o zgodę i przekazał to opracowanie Panu? Z poważaniem Czesław Świętojański |
|
|
krystian |
Dodany dnia 11-05-2010 16:41
|
Mnie interesowałaby sama informacja skąd przybyli Grosswie do Malenisk, być może z tych samych okolic przyjechali też Wilfartowie, aczkolwiek coraz bardziej skłaniam się ku tezie, że pierwszy Wilfart przyjechał do Podkamienia znacznie później niż pozostali osadnicy. |
|
|
tadeuszmizera |
Dodany dnia 16-05-2010 16:16
|
Nowicjusz Postów: 6 Data rejestracji: 12/10/2008 18:23 |
Tadeusz do Krystiana. Witam! W nawiazaniu do wpisow z listopada 2009 roku ,mam nadzieję, że z mikrofilmow, które widziałem u Mormonow pod Pana nazwiskiem, uzyskał Pan sporo informacji o przodkach rodziny Willfartow. Jest też mikrofilm nr.2152919 ( zarezerwowany do 2o.o6.2010.) do wglądu z informacjami dla Pana. Odnośnie kraju pochodzenia rodzin: Prokosch, Kettinger, Kiefmann, Ubl i Willfart, to zapisow w księgach małżeństw wynika, że to jest BOHEMIA -Czechy. Z miejscowości: TROCHATIN circuli pilsnensis - pochodzą - Prokosche, WOTTAWA (Mottawa) circuli pilsnensis - Kettingerowie, RINDL in Bohemia (brak określenia blizszego) - Willfartowie, JUNGRINDL in Bohemia (j,w.) - Ubl 'owie, STEINBUHL - in Bohemia -Kiefmannowie. Na mapie drogowej Rep.Cz. 1:300000 nie ma żadnej z tych miejscowości. Możliwe, iż Trohatin i Wottawa weszły w obszar Pilzna, a pozostałe mogly być koło Ołomuńca - szukajmy! Kiedy mogli przybyć do Podkamienia - Malenisk? Z akt małżenskich można przypuszczać, że między 1835 a 1845 rokiem. A propos rodziny Pittnerów to mogła pojawić się wcześniej około 1825 roku i pochodzi z Austrii z okolic Linzu a może Gratzu. Udało mi się rozszyfrować genealogię rodziny Prokoschów i ich pochodzenie z BOHEMII - od PILZNA. Mói pra-pra-dziadkowie: Joannes ur. 1805 r. zm.14.08.1869r i Marianne Christof ur.1803 r.- zm.11.02.1867 r. Również znani mi są przodkowie rodziny Pittnerów, ale musimy szukać miejsca, skąd prybyli do Malenisk. Jest pewna ciekawostka w zapisach rejestru ślubów. Oto: dnia 18.05.1868r. Wilfart Joan l.29 żeni się z Ubl Marią l.33; 17.05.1870r. Wilfart Joan l.31 żeni się z Anną Pittner l.29; 16.09.1872r. Wilfart Joan l.32 żeni się z Julianą Pomes l.29. Tak więc na krotko połączyly się rodziny Willfartow i Pittnerow. Czyżby były jakieś związki Willfartow i Prokoschów? Popatrzę. To byłoby na tyle. Kończę i pozdrawiam, życząc powodzenia w rozpracowywaniu genealogii naszych rodzin. Tadeusz. |
|
|
krystian |
Dodany dnia 16-05-2010 21:53
|
Serdecznie dziękuję za odpowiedź i ukierunkowanie poszukiwań. Poszperałem trochę i internecie i oto odpowiedzi w kwestii lokalizacji ww. miejsc. Trochatin - to dzisiejszy Drahotin (Trohatin - niem), czyli sprawdza się to co pisałem kilka postów wyżej - w USA jest potężna gałąź Prokoschów właśnie z tego miasteczka (wsi?) Wottawa - to dzisiejszy Otov położony jakieś 9 km od Drahotina. Rindl (Korytany) i Jungrindl (Mlade Korytany) to wioski leżąca jakieś 3-5 km na zachód za Drahotinem, obie już nie istnieją, zostały zburzone w końcówce lat 50-tych, ze względu na bliskie położenie przy granicy z Niemcami. Steinbuhl - przypuszczam, że to wioska położona w pobliżu Bad Kötzting w Niemczech przy granicy z Czechami (jakieś 50 km od Drahotina). Co do Rindla i Jungrindla to jest o nich krótkie opracowania w internecie pod tymi adresami: http://www.bischo.../rindl.htm - w jęz. niemieckim http://www.zanikl...?obec=3035 - w jęz czeskim http://www.zanikl...?obec=3039 - w jęz. czeskim http://docs.googl...CJOBkuMVjg - w jęz. angielskim, str 2-3 (pojawia się nazwisko Ubl wśród mieszkańców Jugrindl. Co do związków z Wilfartami to Joannes Wilfart (brat Joana) był żonaty z Małgorzatą Kifman córką Jerzego i Anny Prokosch. To tyle na gorąco, pozdrawiam i serdecznie dziękuję. PS. Jeśli Pan chce w osobnym wątku - czyli tym - http://www.podkam...read_id=88 wstawię wszystko co znalazłem o Prokoschach w Status Animarum (np już widzę, że mieszkali pod numerem 152). |
|
|
krystian |
Dodany dnia 18-05-2010 21:27
|
Panie Tadeuszu, pod tym linkiem jest spis mieszkańców interesujących nas miejscowości i faktycznie można tam znaleźć znajome nam nazwiska. http://www.rootsw...lages.html Tutaj przyklejam część tej listy: Wonischen: Dittrich Dietrich Neid Trohatin: Helget Zwach Kiefner Rothmaier Domeier Tauer Soukop Sellner Fischer Gag Haas Losleben Prokosch Windschittl Rindl: Portner Hoffmann Kaestner Schroepfer Helget Ubl Jungrindl: Groebner Schweinfurter Sperl Waier: Kretsch Groebner Wilfahrt Schwarzach: Lindmeyer Wilfahrt Muttersdorf: Grossmann Schnobrich Saffert Groebner Bauer Grau Baier Kastner Wiltschek Hogan Hauser Holubschen: Ries Pössigkau & Zemschen: Warta Wartha Goblirsch Dietz Wurscher Marz Schloegl Prokosh Honositz: Stadherr Keckstein Hirshau: Pritzl Baumann Seidl Podkreślone są nazwy miejscowości, a na czerwono dałem te nazwiska, z którymi spotkałem się w spisach mieszkańców Podkamienia. Sprawę drążę dalej. |
|
|
krystian |
Dodany dnia 20-05-2010 17:44
|
Panie Tadeuszu Pod tym linkiem - http://www.actapu...a.eu/index znajdzie Pan zdigitalizowane księgi metrykalne z Drahotina. Niestety niektóre skany nie chcą się wczytać, a do tego charakter pisma wypełniającego te księgi pozostawia wiele do życzenia. Aby obejrzeć owe skany należy się zarejestrować na owej stronie. Próbowałem Panu znaleźć jakiś Prokoschów, ale nie starczyło mi nerwów. W każdym razie interesujących mnie miejsc jeszcze nie ma - na razie doszli do litery "J", a chcą zdigitalizować do 2013 roku wszystkie księgi z regionu Pilzna. |
|
|
krystian |
Dodany dnia 21-05-2010 15:25
|
Kolejna porcja informacji dotycząca korzeni osadników w Podkamieniu. Olbrzymie i nieocenione źródło wiedzy - http://www.rootsw...index.html (w zasadzie tylko w języku angielskim). Ale w kwestii nazwiska Prokosch radzę zajrzeć: - http://www.rootsw...arish.html parafia Berg; - http://www.rootsw...dents.html - spis mieszkańców Trohatina; - http://www.rootsw...sting.html - spis mieszkańców Bergu; - http://www.rootsw...dents.html spis mieszkańców Hoslau; - http://www.rootsw...dents.html spis mieszkańców Schilligkau; W zasadzie na każdym kroku pojawia się nazwisko Prokosch, jest też wiele innych nazwisk niemieckojęzycznych z Podkamienia, Ubl, Wilfart, Landkamer, Bauer, itp... |
|
Przejdź do forum: |