Logowanie
Nawigacja
Aktualnie online
Ostatnio Widziani
| ||
| ||
| ||
| ||
|
Statystyki
Zdjęć w galerii: 1759
Artykułów: 379
Newsów: 253
Komentarzy: 1437
Postów na forum: 899
Użytkowników: 616
Artykułów: 379
Newsów: 253
Komentarzy: 1437
Postów na forum: 899
Użytkowników: 616
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.
05-03-2020 05:38
Album: Dokumenty. Ciekawe skany "podkamienieckich" dok. W. Bieżana: tutaj.
11-05-2013 15:04
Dzięki dostępowi do ksiąg udało się rozpoznać nagrobek Małgorzaty Piątkowskiej oraz Jana i Anny Pleszczuk, Wandy Szymborskiej i Antoniny Szmigielskiej.
20-08-2012 13:21
Indeksy uzupełnione zostały o śluby osób o nazwiskach na literę "T" z lat 1785-1942
09-08-2012 16:26
Uzupełniłem o kolejną notkę z gazety artykuł
"O Podkamieniu w prasie"
29-07-2012 12:58
Poprawiłem plan cmentarza - szkoda, że nikt nie zwrócił mi uwagi na błędy na tej stronie.
14-06-2012 14:16
Dzień dobry. Mam naimię Serhij. Jestem z Ukrainy. Na tej stronie internetowej w Liście zamordowanych w Podkamieniu w klasztorze osób znalazłem informację o bracie mojego pra-pradziadka Andrzeja Juzwy.
18-03-2012 20:59
Wizualnie poprawiłem plan Podkamienia: http://www.podkam.
..?page_id=9
..?page_id=9
24-02-2012 18:50
Przybyło kilka wierszy w dziale "Wiersze i proza".
01-03-2010 18:37
Wzorem strony http://www.olejow.
pl będę zamieszczał genealogie rodów z Podkamienia, (dostęp dla grupy "Genealogia". Aby przynależeć należy wyrazić taka chęć
pl będę zamieszczał genealogie rodów z Podkamienia, (dostęp dla grupy "Genealogia". Aby przynależeć należy wyrazić taka chęć
01-02-2010 23:22
Poprawiłem trochę listę pomordowanych - ułożona została wg miejsca mordu.
Ankieta
Pamiętaj - Ty też możesz pomóc!!
Wypełnij i wyślij ankietę dot. pomordowanych.
ANKIETA
Stowarzyszenie
A czy Ty zapisałeś/-aś się już do Stowarzyszenia Kresowego Podkamień?
DEKLARACJA
Ankieta
Chciałbym/Chciałabym w najbliższym czasie odwiedzić Podkamień i okolice
TAK
94% [17 głosów]
NIE
6% [1 głos]
Ogółem głosów: 18
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 05/07/2021 13:23
Archiwum ankiet
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 05/07/2021 13:23
Archiwum ankiet
Identyfikacja
Genealogia
Księgi metrykalne
I Kataster
II Kataster
Ostatnie komentarze
Newsy
Pochowana został...
(*) R. I. P.
Pani Bronisława ...
Poprawiłem błę...
Poprawna nazwa to...
Artykuły
Czyli w 2027 roku...
Po ponad 10 latac...
Faktycznie - popr...
07.06.1921 Telega...
07.06.1921 Telega...
Galeria
Wspomniane materi...
Dzień dobry. Dz...
Dzień dobry. To...
Syn Władysława ...
Siódmy od prawej...
Galeria2
Dziękuję. Zdję...
Dziękuję. Zdję...
To jest zdjęcie ...
To jest zdjęcie ...
To jest Stanisła...
Dodatkowe strony
[url]https://yout...
Teresa Liptak z d...
TRZEBA KRZYCZEC,N...
Nacjonalistyczne ...
President Coolidg...
Pochowana został...
(*) R. I. P.
Pani Bronisława ...
Poprawiłem błę...
Poprawna nazwa to...
Artykuły
Czyli w 2027 roku...
Po ponad 10 latac...
Faktycznie - popr...
07.06.1921 Telega...
07.06.1921 Telega...
Galeria
Wspomniane materi...
Dzień dobry. Dz...
Dzień dobry. To...
Syn Władysława ...
Siódmy od prawej...
Galeria2
Dziękuję. Zdję...
Dziękuję. Zdję...
To jest zdjęcie ...
To jest zdjęcie ...
To jest Stanisła...
Dodatkowe strony
[url]https://yout...
Teresa Liptak z d...
TRZEBA KRZYCZEC,N...
Nacjonalistyczne ...
President Coolidg...
Top komentatorzy
krystian | 404 |
harry | 321 |
swietojanski | 125 |
Ostatnie zdjęcia
Genowefa Pawluk (z. ...
Genowefa Pawluk (z d...
Jan Pawluk z żoną
Michał Świętojań...
Górnicka (z d. Świ...
Władysław Święto...
Iłowski Ryszard
Baczewicz Stanisław
Newsletter
Warto tam zajrzeć
Zobacz temat
Państwowa Instytucja Kwestionuje Ludobójstwo na Polakach w II wojnie!!
|
|
harry |
Dodany dnia 07-09-2009 08:09
|
Administrator Postów: 147 Data rejestracji: 01/05/2006 19:49 |
Szanowni Państwo! Dzieje się rzecz bez precedensu w historii Polski od 1945 roku: państwowa instytucja, jaką jest warszawski Dom Spotkań z Historią otwarcie kwestionuje ludobójstwo na Polakach w czasie II Wojny!! Wszystko się dzieje w stolicy Polski, po obchodach 70. rocznicy wybuchy wojny, w wyniku której minimum sześć milionów obywateli państwa polskigo zostało zgładzone przez trzech agresorów: niemieckiego, sowieckiego i ukraińskiego. W rozmowie ze mną organizatorka konferencji, ANNA Z, poświęconej lubodobójstwom w XX wieku, na moje zapytanie, kto w tej konferencji będzie mówił o ludobójstwie na Polakach, odpowiedziała, że: nikt! Na moje zapytanie "dlaczego nikt?" usłyszałem, dokładny cytat: "O co panu chodzi! Przecież w czasie II wojny nie było nigdzie żadnego ludobójstwa na Polakach!" Szczegóły w tej sprawie: http://www.isakow...350b470059 Proszę o interwencję wszystkie organizacje kresowe, posłów, senatorów, dziennikarzy. Nie można tolerować takich prowokacji w naszym kraju, kiedy żyją jeszcze ofiary niemieckich obozów koncentracyjnych, ludzie cudem ocaleli z banderowskich ludobójczych rzezi na Wołyniu i Małopolsce Wschodniej, sybiracy i in. Z wyrazami poważania! dr hab. Bogusław Paź Edytowane przez harry dnia 08-09-2009 18:17 |
|
|
wojtek orlowski |
Dodany dnia 07-09-2009 11:28
|
Doświadczony użytkownik Postów: 54 Data rejestracji: 20/03/2009 17:48 |
oświadczenie Swobody o Rajdzie Kaatyńskim w Hucie Pieniackiej z ich oficjalnej strony Свобода" вимагає заборонити в’їзд в Україну особам, які загострюють україно-польські стосунк Всеукраїнське об’єднання "Свобода" ухвалило заяву щодо подій у с. Гута Пеняцька „Swoboda” uchwaliła oświadczenie co do wydarzeń w byłej wiosce Huta Pieniacka z 31 sierpnia 2009 roku. W oświadczeniu, adresuje się Prezydentowi Ukrainy Wiktorowi Juszczence, Ministrowi Spraw Zagranicznych Ukrainy, Głowie Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, Głowom Lwowskiej obwodowej administracji i Lwowskiej, że: 31 sierpnia 2009 r. na terytorium, Huty Pieniackiej do Hołubicy wiejskiej rady rejonu Lwowskiego obwodu (była wieś. Huta Pieniacka) odbyło się masowe przedsięwzięcie, w którym uczestniczyli ponad 200 obywateli Republiki Polska, wśród nich – więcej 100 Należy wskazać, że o to masowe przedsięwzięcie na terytorium Huty Pieniackiej nie były powiadomione ukraińskie narządy państwowej władzy i miejscowego samorządu. Oprócz owego, poprzedniego dnia na terytorium byłej wsi bez odpowiednich uzgodnień są ustalone metalowe krzyże. Jak stanęło wiadomo z polskich Mediów, celem przedsięwzięcia były odwiedziny Huty Pienioackiej- "polskiej wsi, mieszkańcy której 65 lat po temu byli zamęczeni przez ukraińskich bandytów z UPA i Dywizji SS Galizien (Hałyczyna), a wieś została spalona. Taki los spotkał tysiące polskich wsi ..." „Swoboda” zmartwiona jest tym, że przedsięwzięcie pod nazwą ”Rajd Katyński było zorganizowane w celu wykrzywienia historii ukraińsko-polskich stosunków, tłoczy antyukraińską histerię, zboczenia prawdomównych faktów okupacyjnej polityki Polski, przemilczania przestępstw Armii Krajowej i innych polskich wojskowych (formacji) kształtowań, które działały przeciw ukraińskiej ludności. Ogólnoukraińskie zjednoczenie „Swoboda” żąda: 1) nie dopuścić do przeprowadzenia podobnych przedsięwzięć antyukraińskich skierowywanych na terytorium Ukrainy i zabronić wjazdu na terytorium państwa osobom czy organizacjom, które przeprowadzają antyukraińską działalność i obostrzają polsko- ukraińskie stosunki. 2) nie przyznawać koncesje w ustalonym ustawodawstwem Ukrainy trybu na przeprowadzenie masowych przedsięwzięć obywatelom czy organizacjom Republiki Polski w Hucie Pieniackiej. |
|
|
krystian |
Dodany dnia 07-09-2009 17:22
|
Główny administrator Postów: 258 Data rejestracji: 29/04/2006 12:21 |
Zrobię teraz off-topic ale widocznie muszę, zdaję sobie też sprawę, że takich rzeczy nie powinno się robić publicznie, ale ja już nie mam ani siły ani ochoty nic poprawiać. O co mi chodzi? Otóż: 1) Pana wypowiedź nie jest na temat!! 2) Nie wiem co mają znaczyć te znaczki, ale już kiedyś pisałem, że to prawdopodobnie wynik stosowania metody kopiuj - wklej. 3) Całość jest taka bez ładu i składu. Proszę się nie obrazić, ale naprawdę pod spodem jest przycisk "Podgląd odpowiedzi" i czasami można z niego skorzystać. Nie wiem, być może nikomu oprócz mnie nie przeszkadza takie zaśmiecanie forum, ale ja jestem uczulony na coś takiego... I nie mam już siły z tym walczyć - niech będzie jak ma być, ale dla zasady - punkty karne będą. Pozdrawiam. |
|
|
harry |
Dodany dnia 09-09-2009 19:46
|
Administrator Postów: 147 Data rejestracji: 01/05/2006 19:49 |
Oświadczenie Domu Spotkań z Historią 5 września 2009 roku ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski zamieścił na prowadzonym przez siebie blogu wpis pod tytułem "Były czy nie były ludobójstwa na Polakach?" odnoszący się do organizowanej przez Dom Spotkań z Historią konferencji Porównawcze studia nad ludobójstwami " od Ormian po Ruandę". Zawarty w blogu apel o nadsyłanie protestów został podjęty przez kilkanaście osób, które skierowały do DSH listy i wystąpienia. Kwestii tej dotyczą też dwie publikacje prasowe: Marcina Austyna w "Naszym Dzienniku" z dnia 8 września 2009 (Zapomnieli o Polakach) i ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego w "Gazecie Polskiej" z dnia 9 września 2009 roku (Asymetria). W związku z wszystkimi publikacjami, wypowiedziami i kontrowersjami wokół organizowanej konferencji, w tym postawionym publicznie zarzutem o celowym przemilczaniu zbrodni ludobójstwa na Polakach, przedstawiam poniższe stanowisko Domu Spotkań z Historią: 1. Dom Spotkań z Historią nigdy nie kwestionował zbrodni ludobójstwa na Polakach i obywatelach polskich podczas II wojny. Świadczą o tym dobitnie liczne projekty poświęcone ofiarom represji sowieckich i niemieckich. Żałuję bardzo, że część osób wydając tak krzywdzące dla nas osądy nie zechciała odnieść się do licznych podejmowanych przez nas działań, dostrzec naszej aktualnej instalacji na Placu Piłsudskiego w Warszawie, wesprzeć inicjatywy zapalania zniczy w dniu 1 i 17 września. Nigdy też DSH nie kwestionował ludobójstwa na mieszkańcach Ziem Wschodnich II Rzeczypospolitej, na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej. Dowodem na to są liczne spotkania, prezentacje i pokazy filmowe poświęcone eksterminacji Polaków na Kresach (tylko od marca do sierpnia tego roku pokazaliśmy cztery filmy dokumentalne, obrazujące te dramaty). I nie może tego dorobku przekreślić wyrwana z kontekstu i emocjonalnie wywołana, pojedyncza wypowiedź pracownika DSH. Ogromnie boleję, że doszło do takiej sytuacji. 2. Zasadniczym celem konferencji popularnonaukowej Porównawcze studia nad ludobójstwami " od Ormian po Ruandę "poświęconej komparatystycznemu podejściu do badań nad ludobójstwami jest zwrócenie uwagi na zbrodnie, których świadkami byliśmy i wciąż jesteśmy w Afryce. Głównym gościem będzie wybitna badaczka zajmująca się ludobójstwem w Ruandzie, Assumpta Mugiraneza, która po raz pierwszy odwiedza Polskę. Pozostałe przykłady mają służyć przede wszystkim lepszemu zrozumieniu istoty ludobójstwa. Na program konferencji składają się trzy dyskusje panelowe poświęcone mechanizmom przygotowania i przeprowadzenia ludobójstwa oraz reakcji świata zewnętrznego na zagładę. Istotą planowanej konferencji nie jest opisywanie poszczególnych przypadków ludobójstwa, w tym ludobójstwa na obywatelach II Rzeczypospolitej, ale wskazanie na uniwersalne mechanizmy zagłady. To właśnie podejście porównawcze spowodowało, że nie przewidziano odrębnych sesji poświę-conych przypadkom poszczególnych ludobójstw. W żaden sposób nie wyklucza to podejmowania, tak przez samych panelistów, jak i uczestników konferencji problematyki ludo-bójstwa dokonanego na Polakach. Dlatego w żadnym wypadku nie możemy zgodzić się z zarzutem, że DSH podjął decyzję o przemilczeniu ludobójstw na Polakach. 3. Zarzut przemilczania odbieramy jako szczególnie nieusprawiedliwiony, zwłaszcza w kontekście szeregu podejmowanych przez nas przedsięwzięć, które zmierzają do popularyzowa-nia wiedzy o losach Polski i jej obywateli w XX wieku. Zasadniczą bowiem misją DSH jest upowszechnianie najnowszej historii Polski i Europy Środkowo-Wschodniej, z wyraźnym akcentem na doświadczenia ofiar XX-wiecznych totalitaryzmów. Służą temu organizowane przez nas wystawy, projekcje filmowe, spotkania, seminaria, warsztaty edukacyjne, publika-cje, gromadzenie i upowszechnianie relacji świadków historii. DSH został zainicjowany przez Ośrodek KARTA, z którym ściśle współpracujemy, a który konsekwentną pracę nad dokumentowaniem i upowszechnianiem polskich losów w XX wieku podjął jeszcze w latach osiemdziesiątych (wówczas w konspiracyjnym sprzeciwie wobec fałszującego historię naj-nowszą peerelowskiego reżimu). 4. Konferencja Porównawcze studia nad ludobójstwami "Od Ormian po Ruandę" została celowo włączona przez DSH do programu imprez towarzyszących 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej. DSH wspólnie z Ośrodkiem KARTA realizuje kilkanaście projektów, które przez cały wrzesień przypominają o dramacie Polski (album Rok 1939. Rozbiór Polski, wy-stawa i broszura Wrzesień 1939. Rozbiór Polski, wystawa multimedialna Oblicza totalitaryzmu, rocznicowy cykl spotkań, projekcji filmowych, seminariów). Szczególne znaczenie ma dla nas instalacja na placu Piłsudskiego w Warszawie Każdy z 12 milionów. Hołd ofiarom obu totalitaryzmów, która po raz pierwszy próbuje podsumować ogrom i skalę represji, jakie dotknęły wszystkich obywateli II Rzeczypospolitej w latach 1939-45. Przywołując cierpienia jakie były naszym udziałem chcieliśmy planowaną konferencją zwrócić uwagę na cierpienia innych. Dlatego konferencję traktujemy jako dopełnienie głównego nurtu realizacji rocznicowych z intencją zwrócenia uwagi na uniwersalizm zbrodni ludobójstwa i niestety ich bardzo aktualny wymiar, co nie jest faktem powszechnie w naszym kraju uświadamianym. 5. Cieszę się, że w wypowiedzi ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego, ale też innych osób, dostrzeżono nasze inicjatywy zmierzające do upowszechniania wiedzy o Kresach. Dziękuję przy okazji wszystkim, którzy na prowadzonych przez siebie stronach internetowych informują o naszych przedsięwzięciach. Mając świadomość nikłej wiedzy i wieloletnich zaniedbań staramy się propagować unikalne, wielowątkowe dziedzictwo Kresów. Od stycznia 2009 w strukturze DSH działa specjalny program pod nazwą Warszawska Inicjatywa Kresowa. W jego ramach prezentujemy historię Kresów, organizujemy projekcje filmów dokumentalnych, promocje książek i spotkania ze świadkami historii, promujemy działalność stowarzyszeń i organizacji kresowych, prowadzimy poświęcone Kresom warsztaty i zajęcia edukacyjne dla młodzieży warszawskich szkół. Tylko od stycznia do sierpnia tego roku zorganizowaliśmy ponad 50 wydarzeń poświęconych Kresom. 6. Równolegle z upowszechnianiem wiedzy o represjach, jakie dotykały obywateli Polski ze strony Niemiec hitlerowskich i Rosji sowieckiej podejmujemy ogromnie trudny problem relacji polsko-ukraińskich, w tym zbrodni ludobójstwa dokonanej przez ukraińskich nacjonalistów. Mówił o tym podczas spotkania autorskiego w DSH Stanisław Srokowski, autor głośnej książki Nienawiść. Zagładę Huty Pieniackiej, zbrodnie dokonane na Podolu i w Małopolsce Wschodniej przywoływał niejednokrotnie podczas swoich prezentacji z cyklu "Opowieści z Kresów" Tomasz Kuba Kozłowski. Spotkanie w DSH poświęcone dyskusji o książce ukraińskiego historyka Ihora Iljuszyna UPA i AK. Konflikt w Zachodniej Ukrainie (1939-1945) rozpoczęliśmy od prezentacji stanowczego oświadczenia środowiska 27 Wołyńskiej Dywizji Armii Krajowej, z którym od dawna współpracujemy. W lipcu tego roku w DSH odbył się premierowy pokaz filmu Było sobie miasteczko o zagładzie Kisielina na Wołyniu. Niebawem odbędzie się w DSH pokaz filmu dokumentalnego Skrawek piekła na Podolu poświęconego zagładzie Huty Pieniackiej i spotkanie z autorem książki pod tym samym tytułem Sulimirem Stanisławem Żukiem. Tym bardziej jako niesprawiedliwy i krzywdzący dla nas zarzut odbieram tezę, że pomijamy fakt zbrodni popełnionych na Polakach na Kresach. 7. Jako instytucja kultury, zajmująca się upowszechnianiem historii najnowszej i edukacją dobrze wiemy, że tylko systematyczne i konsekwentne działania mogą budować pamięć o dokonanych zbrodniach, przywracać pamięć o ofiarach i skutecznie przeciwstawiać się próbom rehabilitacji zbrodniarzy. DSH pozostaje otwarty na wszelkie inicjatywy, służące upowszechnianiu rzetelnej wiedzy o historii najnowszej Polski i Europy Środkowo-Wschodniej, w tym kwestii najboleśniejszych. Myślę, że mogą o tym zaświadczyć osoby, instytucje i organizacje, w tym organizacje i stowarzyszenia kresowe, które wielokrotnie gościliśmy w murach DSH. Otwarta formuła dyskusji na najtrudniejsze nawet tematy musi naszym zdaniem oznaczać także gotowość umożliwienia wypowiedzi każdemu, także tym, z których poglądem się nie identyfikujemy. W tym też przekonaniu udostępniamy przestrzeń Domu Spotkań z Historią dla merytorycznego, otwartego na różne poglądy dialogu. Zapraszając w nasze progi wszystkich zainteresowanych raz jeszcze apelujemy o merytoryczną, szanującą godność innych postawę. Dyrektor Domu Spotkań z Historią Piotr Jakubowski Edytowane przez harry dnia 09-09-2009 19:57 |
|
|
wojtek orlowski |
Dodany dnia 23-09-2009 21:48
|
Doświadczony użytkownik Postów: 54 Data rejestracji: 20/03/2009 17:48 |
Ciekawe to ,... Oświadczenie Domu Spotkań z Historią |
|
Przejdź do forum: |